Levenslessen van een stagiaire

Levenslessen van een stagiaire

Ondanks dat ik 21 ben en Communicatie op Hbo-niveau studeer, had ik nog nooit een echte stage gelopen. Tot nu. Ik liep vijf maanden lang fulltime stage op de marketingafdeling van Pokon (zou je kunnen kennen van o.a. plantenvoedingen en potgronden) en dat was dus best even wennen. Gelukkig leer je van een stage wel heel veel en zo ook een aantal lessen. Vandaag lees je over alle (levens)lessen die deze stagiaire heeft geleerd.


Slaap genoeg


Trust me, genoeg slaap is écht éssentieel. Probeer rond de acht uur slaap per nacht te krijgen. Natuurlijk zijn er ook mensen die meer of minder nodig hebben. Vroeg naar bed gaan is misschien ook niet altijd even leuk, maar je voelt je overdag zoveel beter en je bent zoveel productiever. Win-winsituatie voor jou en je stagebedrijf.

Cafeïne, cafeïne en nog eens cafeïne


Mocht je nou toch niet genoeg slaap hebben gehad of tussendoor een inkakmomentje hebben. No worries, cafeïne doet wonderen. Een lekker bakje koffie is dus geen overbodige luxe. Lust je geen koffie? In thee zit theïne en op sommige stages kun je ook best een blikje cola in de koelkast zetten en dat halverwege de dag opdrinken. Wedden dat dat verfrist?

Stel als stagiaire zeker prioriteiten


Als stagiaire wordt je soms overladen met werk. En aan de ene kant is het goed, dat je lekker wat te doen hebt. Aan de andere kant kan je door de bomen soms het bos niet meer zien. Bepaal wat voor jou en jouw afdeling echt prioriteit heeft en wat niet! Zo voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt. Oh en het kan soms ook helpen om een to-dolist op te stellen en lekker af te strepen wat klaar is. Trust me, dat voelt goed. Mocht je nou echt niet aan bijvoorbeeld je schoolopdracht toekomen, vraag dan of je één dag in de week mag thuiswerken.

Niet teveel hooi op je vork


(Fulltime) stage lopen, kan heel veel energie van je vragen. Bij mij in ieder geval wel en daarom heb ik mijn weekendbaantje even op een lager pitje gezet. Het is niet gek als je niet 50 of 60 uur in de week wil en kan werken. Het is ook belangrijk om af en toe voor jezelf te kiezen en in mijn geval betekent het dat ik misschien iets minder geld te besteden heb nu, maar dat is het voor mij waard.

LinkedIn helpt


Ik vind LinkedIn echt een fantastisch medium. Contacten leggen is voor het communicatiewerkveld bijvoorbeeld erg belangrijk en daarom ben ik er ook zo vroeg mogelijk mee begonnen. Ook in andere sectoren is het opbouwen van een netwerk van groot belang, maar weet wel: LinkedIn is geen Facebook en je hoeft dus ook niet iedereens verzoeken te accepteren. Hou het zakelijk!

Vraag om wat je nodig hebt


Veel bedrijven moeten wennen aan het hebben van een stagiaire, daarom mag je best zelf vragen om wat je nodig hebt. Of dat nou extra informatie is voor een opdracht of een wekelijks feedback moment met je stagecoach. Als het jou helpt om je werkzaamheden beter uit te voeren, dan is dat alleen maar goed. Ook voor het bedrijf. Wees niet bang om vragen te stellen, want dat mag altijd. En zeker als je nieuw bent of nog in de leer bent.

Gaat het niet? Dan niet!


Niet alles op je stage is leuk en dat kan ook niet. Soms moet je een wat minder leuk klusje doen. Maar als het bedrijf alleen maar wil nemen en niet wil geven, dan gaat er iets goed mis! Probeer hier netjes over te praten. Geeft het bedrijf geen gehoor? Beslis dan samen met school of je deze stage wel af wil/kan maken. Een stage is tenslotte om van te leren. Zelf heb ik dit niet meegemaakt, maar het kan natuurlijk wel gebeuren.

Als je nog stage moet gaan lopen, hoop ik dat je iets aan deze punten hebt en als je al eens stage hebt gelopen, dan zou deze post weleens heel herkenbaar kunnen zijn. Het overgrote deel van deze lessen kun je niet alleen tijdens je stage, maar ook tijdens je baan gebruiken. Doe er je voordeel mee! 😉

Heb jij weleens stage gelopen? Zo ja, waar, hoe lang en was het leuk?

Liefs,
Nadeche JocelynGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge